MAJLIS AMANAT PERDANA PERKHIDMATAN AWAM KEENAM BELAS (MAPPA XVI)

FB_IMG_1522838551076Putrajaya: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah berjaya menganjurkan Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam Keenam Belas (MAPPA XVI) pada 4 April 2018 (Rabu) bertempat di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) bermula jam 8.30 pagi hingga 11.30 pagi.

Penganjuran MAPPA XVI pada kali ini benar-benar telah memberi makna buat Penjawat Awam yang sememangnya menanti-nantikan berita baik dari Perdana Menteri.

PACSU telah mengambil kesempatan untuk menghantar seramai 115 orang peserta melibatkan Pegawai Kanan PACSU, barisan Jawatankuasa PACSU Cawangan dan juga ahli-ahli PACSU dari seluruh cawangan. Antara intipati amanat Perdana Menteri pada MAPPA Kali Ke 6 adalah:

  1. Pemendekan Time Based Service untuk Kumpulan Pelaksana dari 13 tahun kepada 10 tahun bagi urusan kenaikan pangkat.
  1. Menubuhkan Gred DG56 bagi membolehkan pergerakan tangga gaji and pangkat bagi yang telah memegang Gred DG54 dalam tempoh lama.
  1. Pemanjangan kemudahan perubatan kepada ibu bapa pegawai lantikan kontrak melibatkan sebanyak 42,800 pegawai.
  1. Sumbangan dana tahunan ke CEUPACS sebanyak sekurangnya 3 juta setahun.
  1. Kemudahan cuti tanpa rekod keagamaan selama 7 hari bagi tujuan umrah kepada umat Islam dan juga kepada bukan beragama Islam untuk tujuan keagamaan masing masing bagi sepanjang perkhidmatan.
  1. Faedah perasaraan pada tahun 2018 adalah sebanyak RM 24 billion. Kenaikan kadar pencen sebanyak 1% bagi semua pesara kerajaan mulai Julai 2018 secara one – off.
  1. Aktiviti aktiviti pesara. Memberikan geran khas sebanyak RM 1 juta setiap satu badan pesara kerajaan.
  1. Kebajikan pesara. Pesara pesara kerajaan akan ditentukan tambahan quota haji bergantung kepada allocation kerajaan Arab Saudi kepada kerajaan Malaysia.
  1. pemberian Kenaikan Tangga Gaji sebanyak 1 Tangga Gaji kepada semua penjawat awam dengan implikasi kewangan sebanyak RM1.4 billion mulai Julai 2018.
,