SEGERAKAN KENAIKAN GAJI PENJAWAT AWAM, ELAK AMALAN RASUAH

SUACUEPACS

26 Mac 2022 MELAKA: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) meminta kerajaan menguatkuasakan segera gaji minimum RM1,800 bagi mengekang gejala rasuah dalam kalangan penjawat awam.

Setiausaha Agungnya, Abdul Rahman Mohd Nordin berkata, pihaknya telah mengemukakan cadangan kenaikan gaji minimum daripada RM1,200 kepada RM1,800 kepada Ketua Setiausaha Negara, pada 16 Februari lalu. “Kita berharap memorandum yang CUEPACS hantar itu dapat mengurangkan amalan yang tidak berintegriti sebab kes rasuah merugikan pendapatan negara.

“Memang CUEPACS bimbang kerana amalan ini kadang-kadang tidak nampak, tetapi bila dilihat pada peningkatan kes itu kebimbangan jelas semakin meruncing kerana imej negara perlu dijaga,” katanya. Beliau berkata demikian selepas seminar memahami keperluan dan cabaran penjawat awan dalam persekitaran norma baharu di Banda Hilir di sini, hari ini.

Antara kandungan memorandum itu, kata beliau ialah semakan semula gaji penjawat awam dengan kenaikan antara tujuh hingga 30 peratus. Menurutnya, menerusi memorandum yang dikemukakan kepada kerajaan itu, masalah gaji penjawat awam yang rendah akan dapat diatasi, sekali gus mengekang amalan rasuah.

Cadangan semakan itu, jelasnya, dikekalkan sebagaimana kenaikan yang pernah dilaksanakan kerajaan pada 2012. Turut dicadangkan katanya ialah semakan terhadap beberapa elaun seperti perumahan dan sara hidup. Semakan itu juga ujarnya, dianggap perlu memandangkan ia tidak pernah dilakukan sejak 10 tahun lalu.

Abdul Rahman dalam masa sama mengakui, terdapat segelintir daripada 1.6 juta penjawat awam terjebak dalam kegiatan rasuah yang berpunca berikutan tekanan hidup.

Sumber : http://cuepacs.blogspot.com/